AutoDJ

Titel

Artiest


Angst voor gewonden 'of erger' bracht agent tot schieten op 16-jarige Jouke


Aangereden worden door een tractor. Daarvoor vreesde de agent, die vandaag voor de rechter in Utrecht verscheen, toen hij op de toen 16-jarige boer Jouke schoot tijdens een boerenprotest. "Ik dacht: hier vallen gewonden, of erger", verklaarde de agent.

 

De agent was bij de zitting in de zogeheten Blauwe kamer aanwezig. Daar worden zaken behandeld rondom geweld door opsporingsambtenaren. Zijn stem werd omwille van zijn veiligheid vervormd. Jouke was samen met zijn ouders ook in de rechtszaal aanwezig.

Dat het gerichte schot Jouke volgens de rechtbankvoorzitter 'in een penibele situatie' bracht, daar heeft de agent op dat moment naar eigen zeggen 'niet over nagedacht'. De agent gelooft inmiddels - na het horen van de verschillende verklaringen - dat Jouke niet van plan was om op hem of zijn collega's in te rijden. "Ik kon op dat moment geen gedachten lezen."

 

Op 5 juli vorig jaar schoot de agent gericht op de tractor van boer Jouke in Heerenveen. Tractoren stonden toen in het donker vlakbij de oprit van de A32, als onderdeel van een boerenprotest tegen de stikstofmaatregelen. De kogel raakte de jonge Fries niet, maar wel de cabine van de rijdende trekker.

Tijdens het boerenprotest trokken drie agenten, onder wie de man die op Jouke schoot, gelijktijdig hun dienstwapen. Dat bleek tijdens de strafzaak. Een tweede agent loste een waarschuwingsschot in de lucht. Een halve minuut eerder had een derde agent ook al een wapen gericht op een andere trekkerbestuurder toen bleek dat die niet wilde stoppen.

Bron: RTL Nieuws

 


› Je moet ingelogd zijn om reacties te bekijken of te plaatsen. Klik hier om in te loggen.