
Copyright Inbreuk!
Copyright is de Engelse term voor auteursrecht. Er is geen verschil tussen copyright en auteursrecht. Auteursrecht of copyright is het exclusieve recht van de maker van een werk, om dat werk openbaar te maken of te verveelvoudigen.
Copyright is het recht van een creatieve maker. De maker mag bepalen of iemand het werk, zoals een tekst, tweet, foto, video, muziek, TikTok/Reel, meme, presentatie, illustratie of theaterstuk (deels) mag kopiëren, mag veranderen, aan mensen mag vertonen of anderszins mag gebruiken. Met copyright wordt bedoeld dat een maker mag bepalen wat er met het werk gebeurt. Copyright betekent dus dat jij de ‘eigenaar’ bent van wat jij hebt gemaakt.
Hoe leg je copyright vast?
In de meeste landen hoef je copyright niet vast te leggen. Je kunt copyright dus ook niet aanvragen.
Daar zijn internationale afspraken over gemaakt. Sterker nog, in Nederland hebben we niet eens een register om je copyright vast te leggen. Je krijgt copyright automatisch op je werk. Als het voldoende creatief is, rust er vanzelf auteursrecht op.
Je krijgt dus ook automatisch copyright op je eigen foto’s. Bewaar het origineel én de bewerkte versie.
Met het originele bestand en de metadata, zoals de EXIF-gegevens, kun je het beste aantonen dat jij de maker en dus auteursrechthebbende bent. Zorg vooral dat je zelf goed bijhoudt wat je wanneer maakt.
Gooi je schetsen niet weg! Wil je iets beter bewijs voor een datum waarop jij een werk hebt gemaakt?
Registreer het dan is i-depot bij BOIP. Alleen gebruik met toestemming Als er ergens copyright op rust,
mag je het alleen gebruiken met toestemming van de maker of wanneer je gebruik kunt maken van een uitzondering,
zoals het citaatrecht. Embedden mag ook. Het is verstandig om toestemming schriftelijk vast te leggen.
Zelfs als het alleen maar in een DM is of wat bullet points in de mail zijn.
De regel is wel: hoe specifieker hoe beter. Schriftelijke toestemming voor het gebruiken van een werk waar copyright op rust,
noemen we meestal een licentie.
Copyright geschonden?
Heeft iemand inbreuk gemaakt op jouw copyright?
Hebben ze je werk gebruikt zonder jouw toestemming én zonder dat ze gebruik konden maken van een uitzondering uit de wet?
Heb je hierdoor schade? Het is altijd goed om je rechten te handhaven.
Alleen zo weten mensen dat ze niet zomaar over jou heen kunnen lopen.
Eerst waarschuwen? Nee, dat is zeker niet nodig! Dan kunnen ze toch steeds jouw werk gratis blijven gebruiken tot jij er wat van zegt? Dat werkt het jatwerk alleen maar in de hand. Hulp nodig bij het handhaven van je auteursrechten?
Maak gebruik van de sommatiebrief. Beschikbaar in het Nederlands én in het Engels.
Is copyright strafbaar?
Een inbreuk op copyright of schending van copyright zorgt ervoor dat de auteursrechthebbende recht heeft op schadevergoeding.
Maar een boete, werkstraf of gevangenisstraf zul je niet krijgen. Piraterij, waarbij op grote schaal inbreuk wordt gemaakt op auteursrecht, is wel strafbaar en kan vervolgd worden door het Openbaar Ministerie.
Meestal zorgt dit voor een fikse geldboete of een werkstraf.
Hoe vermeld ik copyright?
Het auteursrecht heeft elke maker recht op het vermelden van de naam van de maker.
Hoe je dat precies doet maakt niet uit, als maar duidelijk wordt welke naam bij welk werk hoort.
Het moet dus niet te moeilijk te vinden zijn. Wil je copyright vermelden omdat je een citaat of quote gebruikt?
Dan moet je ook de bron erbij vermelden. Alleen een link is dan eigenlijk niet genoeg. Alleen de bron vermelden ook niet.
Je schrijft dus waar je het werk gevonden hebt en wie de maker is. Wil je duidelijk maken dat je zelf de auteursrechthebbende bent en daarom copyright vermelden?
Daar hebben we in Nederland geen voorschriften voor. Zorg simpelweg dat jouw naam altijd op of bij je werk vermeld staat,
dan is duidelijk dat jij de maker en auteursrechthebbende bent. Wil je liever op internationale wijze je copyright vermelden? Doe dat dan als copyright notice.